Prof. Dr. Dursun Ali TÖKEL

Biyografi

1962 Yılında Samsun'da doğmuşum. İlk, orta ve lise eğitimimi Amasya ve Samsun şehirlerinde farklı yerlerde tamamladım. 1983 yılında Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümüne kaydoldum ve adı geçen bölümü 1987 yılında tamamladım. 1987-1991 yılları arasında Bolu-Mengen; Tokat-Çamlıbel; Samsun-Alaçam şehirlerinde anadolu lisesi, ortokul, lise öğretmenliği yaptım.

1992 yılında Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümüne Araştırma Görevlisi olarak girdim ve bu bölümde 1994 yılında  Futûhî Dîvânı: Metin-İnceleme-Sözlük adlı eserle Yüksek lisansımı; 1998 yılında da Divan Şiirinde Mitolojik Unsurlar: Şahıslar Mitolojisi adıyla doktoramı bitirdim. 1999 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Eski Türk Edebiyatı Anabilim Dalına Yardımcı Doçent olarak atandım.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesinden 2015 yılında emekli oldum. Temmuz 2015 tarihinde İstanbul Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde öğretim üyesi olarak göreve başladım. Halen aynı fakültede çalışıyorum.

Akademik Kimlik
Öğrenim Durumu
1998
ESKİ TÜRK EDEBİYATI
Ondokuz Mayıs Üniversitesi

Doktora

1994
ESKİ TÜRK EDEBİYATI
Ondokuz Mayıs Üniversitesi

Yüksek Lisans

1987
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI
Hacettepe Üniversitesi

Lisans

Akademik Unvanlar
FSMVÜ
eski türk edebiyatı

doç

Yönetilen Tezler
Yüksek Lisans Tezleri
  • İpekdal, Adnan, “Mesnevilerde Aile ve Çocuk: Kutadgu Bilig, Leyla vü Mecnun, Pentname, Hüsn ü Aşk, Hayriye, Lütfiye”, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2013.
Yayınlar
Makale
  • Uluslararası hakemli dergilerde yayınlanan makaleler
  • Ulusal hakemli dergilerde yayınlanan makaleler
  • Dursun Ali Tökel, “Şâirin Ekonomisi, Ekonominin Şiircesi: Divan Şâirleri ve Ekonomik Hayat”, İlmî Araştırmalar- Dil, Edebiyat Tarih İncelemeleri, Bahar 2002, S. 13, s. 151-174.
  • Diger Makaleler
  • .“Şeytanın İğvasından Korunmuş Tarih Neler Söyler” Yedi İklim, S.41, Ağustos 1993., s. 84-86.
  • .“Hitler’in Irkından Divan Şiirinin Gizemine”, Dergah, S.95., Ocak 1998, 9-10.
Bildiri
  • Uluslararası bilimsel toplantılarda sunulan ve bildiri kitabında (Proceeding) basılan bildiriler
  • .“Şâirin Tarihe Düştüğü Not: Şâir Gözüyle Merzifonlu Kara Mustafa Paşa ve Çehrin Seferi”, (08-11 Haziran 2000 tarihinde Merzifon’da Yapılan Uluslararası Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Sempozyumunda Sunulan Bildiri). Merzifon Vakfı Yayınları, Ankara 2001, s. 371-382.
  • Dursun Ali Tökel, "Tekke Ruhu, İsrailiyat ve Türk Edebiyatı”27.11.2010, Uluslararası Sempozyum Bilim, Ahlak Ve Sanat Bağlamında Çağdaş İslam Algıları 26 - 28 Kasım 2010 Canik Kültür Merkezi, Samsun.
  • Dursun Ali Tökel, “Bir Kurmaca Varlık Olarak Türk-İslam Edebiyatı” İslami Türk Edebiyatı Sempozyumu, Marmara Ünv. İstanbul 29-30 Nisan 2011.
  • Dursun Ali Tökel, “Türkçe’de Allah Lafzının Duygu İfadesinde Kullanımı” Edebiyatımızda Cenâb-ı Allah” Konulu II. İslamî Türk Edebiyatı Sempozyumu, 5-6 Ekim 2012, Üsküdar İstanbul.
  • Dursun Ali Tökel, “Osmanlı Coğrafyası Somut Mirasının Tespitinde Divan Şiirinin Önemi”, Tapu Kadostro Genel Müdürlüğü, Uluslar arası Sempozyumu, 21-23 Kasım 2012, İstanbul.
  • Ulusal bilimsel toplantılarda sunulan bildiri kitabında basılan bildiriler
  • Dursun Ali Tökel, “İbn-i Batuta Seyahatnâmesi ve Evliya Çelebi Seyahatnâmesi’nin İstanbul Bölümü’ne Göre Ahiler ve Ahilik” I. Ahi Evran-ı Veli ve Ahilik Araştırmaları Sempozyumu, 12-13 Ekim 2004, Kırşehir. Gazi Ünv. Ahilik Kültürünü Araştırma Merkezi Yay., C:I-II, Kırşehir 2005, s. 885-897.
  • Dursun Ali Tökel,“Peygamber Sofrası mı Firavun Sofrası mı: Mevlânâ ve Yeme İçme” Samsun I. Sosyal Bilimler Sempozyumu: Doğumunun 800. Yıldönümünden Hz.Mevlana, 21-22 Nisan 2007
  • Dursun Ali Tökel, “Batarak Kendisini Yenileyen Doğu’nun Şairi: Temerküz-Temellük ve Tezemmül’de Hilmi Yavuz Yazarı/Okuru”. Hilmi Yavuz Sempozyumu, Erzurum Mayıs 2011.
  • Dursun Ali Tökel, “Edebiyat Tedavüle Girerse ne Olur?” Türk Dili ve Edebiyatının Sorunları Sempozyumu (TUDES-2013), 30 Haziran-1 Temmuz 2013 İstanbul.
  • Dursun Ali Tökel, “Divan Şiirine Modern Çözümleme Yöntemlerinden Bakmak” Bildiriler Kitabı, Kayseri 2007.
  • Diger Bildiriler
Kitaplar
  • Yazılan Uluslararası kitaplar veya kitaplarda bölümler
  • Dursun Ali Tökel, “Tufandan Önce’nin Açtığı Kapıdan Mustafa Kutlu”, Mustafa Kutlu Kitabı, Nehir Yay. İst. 2001.
  • Diger kitaplar
  • . Dursun Ali Tökel, Divan Şiirinde Mitolojik Unsurlar: Şahıslar Mitolojisi, Akçağ Yay., Ankara 2000
Diğer Yayınlar
  • Aşağıdaki 111 Madde Türk Dünyası Edebiyat Kavramları ve Terimleri Ansiklopedik Sözlüğü için yazılmıştır: ÂDEM, ÂFET, ÂFET-İ AB / MALİK-İ DERYA (SU KIZI, SU PERİSİ), ARİSTO, ÂSAF, ASHÂB-I KEHF, BARBED-NİKİSA, BEHMEN, BEHRAM, BEHZAD (BİHZAD), BEL’AM-I BÂÛR, BİJEN, CEMŞÎD, CİRCİS, DAHHÂK, DANYAL, DÂRÂ, DECCÂL, EFLÂTUN, EFRÂSİYAB, EHRİMEN, FAĞFUR, FERHAD, FERİDUN, FİRAVUN, GÂVE, GİV, HÂBİL-KÂBİL, HÂMÂN, HÂRUT-MÂRUT, HÂTEM-İ TÂÎ, HIZIR, HUŞENG, HÜSREV, İBRAHİM İBNİ EDHEM, İSFENDİYAR, İSKENDER, KAHRAMAN, KÂRUN, KAYDÂFE, KEYHÜSREV, KEYKÂVUS, KEYKUBAD, KİYÛMERS, LECLAC, LOKMAN, MANİ, MECNUN, MİNUÇİHR, NEMRUD, NERİMAN, NÛŞİREVÂN, RÜSTEM, SAM, SİNİMMAR, SİYAVUŞ, SÜHRAB, SÜLEYMAN, ŞEYH SAN’AN, VÂMIK, YE’CÜC-ME’CÜC, YUSUF, ZÂL. HALLAC-I MANSUR HÜRMÜZ İSHAK İSMAIL İSRAFIL İSTIHARE KABIL KAKNUS KEBIKEÇ KENAN KERRUBIYAN KEVSER KÜLHANI-I LAYHAR LAEDRI LAT U MENAT LUT ONSEKIZBIN ÂLEM PERVÂNE-ŞEM PERVIZ PERVIN SEBA-I SEYYÂRE SEMENDER SIDRE SIMURG SÜNBÜLE SÜREYYA SÜVEYDA ŞAH-MARAN ŞEB-ÇERAĞ ŞEDDAD TAVUS TIMUR TUR DAĞI TURNA TUTI UTARID YAHYA YAR-I GAR YED-I BEYZA ZAĞ ZEKERIYA ZUHAL ZÜLEYHA ZÜLFIKAR ZÜLKARNEYN